Cei 3 Ași ai oratoriei (partea 1/3)

Cum ar fi dacă ai juca poker, sau unul dintre alte jocuri de cărți, iar de fiecare dată în mâna de cărți primită să ai 3 AȘI?

Cu siguranță ar fi o mână bună de cărți și este foarte probabil ca jocul să fie câștigat de tine. Probabil ai câștiga indifrerent dacă ai ști sau nu toate regulile sau dacă ai avea un adversar priceput.

În articolul de față nu îmi propun să promovez jocurile de cărți, nici pe departe. Nu mă pricep, nu joc și nici nu îmi place. Totuși am găsit o analogie interesantă între Așii cărților de joc și oratoria.

După cum în jocul de cărți Asul reprezintă un element valoros și puternic, tot așa și în oratorie sunt câțiva Ași pe care dacă îi cunoști, și îi dobândești, poți livra cu success si impact maxim un discurs, fără să fii nevoit să cunoști toate elementele de nuanță ale oratoriei.

Înainte de-ai explora, întreabă-te: cum ar fi comunicare mea dacă aș avea acești 3 ași? Prezența mea ar fi mai impunătoare? Mesajul meu ar avea un impact puternic? Aș fi mai stăpân pe mine și pe emoțiile mele? Aș gestiona auditoriul cu success? Aș avea parte de ovații și ropote neîntrerupe de aplauze?

Răspunsul este evident: DA!

Am cunoscut o mulțime de guru în diverse domenii, foarte mulți și în domeniul oratoriei; care îl loc să facă lumină în mintea cititorilor, prin simplificarea lucrurilor, aceștia îi bulversau și mai mult cu rețetele lor complicate. Și eu am fost o victimă a mesajelor lor, poate și ai fost și tu.

Așadar nu te aștepta la lucruri complicate, la adevăruri ascunse până acum de fața omenirii și deținute doar de o mână de iluminați în ale vorbitului în public. Sunt adevăruri fundamentale, vechi de când lumea și pământul, dar pe care nu le-am considerat în profunzime.

Aceasta este provocarea mea: să lași adevărurile următoare să îți pună în mișcare gândurile și înțelegerea, pentru a te bucura de momentele de tip … ahaaaa și pentru a ști ce drum să urmezi de-acum-nainte când va fi să te ridici în fața unui auditoriu, oricărui auditoriu.

Pentru a reține cu mai multă ușurință acești ași, îi vom asocia cu un obiect / lucru familiar ce este într-o strânsă legătură cu asul în sine.

Primul As: Cărțilestudy-skills

Cărțile seminifică studiul și pregătirea (ASUL1) care precede orice discurs.

Pregătirea este primul pas și primul AS. Cunosc o sumedenie de vorbitori și oameni cu pretenții foarte înalte când vine vorba despre prestigiul lor, dar care totuși neglijează pregătirea.

Când te prezinți nepregătit pentru un discurs, lecție, întâlnire sau orice altă ipostază care presupune livrarea unor informații, lucrul acesta se vede foarte limpede prin:

  • încrederea de sine emanată (gesturi, postură, expresie facială etc.)
  • vocabularul sărac și incorect utilizat
  • lipsa profunzimii față de subiectul tratat
  • capacitatea redusă de a raspunde întrebărilor
  • și multe altele

Desigur, aceste lucruri nu sunt bătue în cuie. Unii oameni sunt mai carismatici de felul lor și ar putea fenta ușor partea cu încrederea de sine, sau alții sunt experți în domeniu și au profunzime, însă le lipsesc alte elemente specifice oamenilor nepregătiți.

Acum poate te întrebi: cât și cum ar trebui să mă pregătesc? Există vre-o rețetă în 5 6 7 12 pași? Probabil că există, eu n-o dețin pe cea magică ci pe aceea ce mi-am dezvoltat-o.

Acest subiect în sine ar trebui tratat într-un articol, probabil în urmatoarea ediție a revistei o voi face, până atunci îți voi spune cum procedez eu.

Când am un discurs de susținut în cadrul clubului Toastmasters, începutul pregăririi are loc cu cel puțin o lună înainte de livrarea discursului, după ce am identificat subiectul urmează un proces de studiu care culminează cu scrierea (cuvând cu cuvânt) a discursului.

În medie, pentru un discurs a cărui durată este între 7 și 10 minute, obișnuiesc să petrec de la 5 până la 7 ore de pregătire.

Astfel când mă ridic în fața oamenilor sunt stăpân pe ceea ce voi vorbi iar teama că îmi voi uita ideile sau că voi avea un flux sărăcăcios de cuvinte și perspective …. pur și simplu dispar.

Dacă vrei să fii un orator competent, respectat, ascultat, apreciat și aplaudat: pregătește-te! Acesta este primul as al oratoriei.

Peste acest prim AS îi vom construi și pe următorii doi, dar asta în articolele viitoare. Până atunci îți urez spor în PREGĂTIRE!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s