Cei 3 Ași ai oratoriei (partea 2/3)

În articolul precedent îți spuneam despre primul AS crucial al oratoriei: CĂRȚILE (PREGĂTIREA) – dacă nu ai avut șansa să îl citești, îl poți găsi în arhivă.

Al doilea As: Graficul

Graficul reprezintă nivelul atenției auditoriului.

Înainte, în timp și după ce te-ai pregătit, trebuie să știi că toată strădania ta este pentru beneficiul auditoriului ce va asculta discursul tău.

Așadar, dacă auditoriul nu este cu atenția focalizată înspre tine și înspre mesajul tău, ce efect crezi că va avea acesta? Cât de tare îi va motiva? Ce vor ști ei după ce îți vei încheia cuvântarea?

Insist să fiu plastic în exprimare așa că îți redau mai jos ceea ce experții în comunicare au constatat.

Screenshot 2014-12-27 12.22.44Poți observa cum atenția auditoriului crește imediat după ce vorbitorul își începe prelegerea (pentru că sunt curioși, politicoși, interesați etc) dar, cum, pe măsură ce timpul se scurge, nivelul atenției lor scade accelerat. Pe final se întâmplă ceva interesant, atenția începe să crească, din multiple motive, evident unul dintre ele este acela că vorbitorul anunță că se va apropia de închiere ( .. ultimul lucru pe care vreu să vi-l spus este că …., și în ultimul rând …) toate sunt semnale de încheiere, iar ascultătorii îți oferă din nou parte din atenția lor.

Întrebarea care se pune este: ce faci știind că atenția majorității oamenilor cărora te vei adresa va urma cu exactitate graficul de mai sus? Poți face ceva?

Desigur este un lucru provocator, tocmai de aceea reprezintă al doilea AS al oratoriei.

Momentul în care am conștientizat cât de important este acest AS a fost acela când, în timpul unei prezentări într-o seară, din auditoriu s-a auzit un sunet suspect … de sforăit … un domn cedase oboselii și adormise. Acum …. pentru a-mi liniști conștiința pot spune că oboseala lui a fost de vină însă știu sigur că aș fi putut face ceva pentru a nu-mi adormi ascultătorii.

Abilitatea de a capta atenția oamenilor pentru un timp îndelungat se deprinde, cu mult exercițiu.

Câteva sugestii cu care să pornești la drum sunt:

  • cunoaște-ți audienta – motivațiile, interesele, inclinațiile și preocupările lor. Este mult mai ușor să păstrezi și să crești interesul cuiva atunci când vorbești, dacă îl cunoști și dacă vorbești în rezonanță cu interesele și motivațiile lor.
  • verifică-ți discursul – să ai presărat la fiecare 3-5 minute un element care să trezească atenția auditoriului (umor, afirmație șocantă, statistică, întrebare adresată în sală, poveste, dramatizare prin inflexiunea vocală sau limbajul corpului etc)
  • verifică mediul – temperatura, luminozitatea, sonorul, elemente de decor ce pot distrage atenția etc

Acestea sunt doar câteva din lucrurile pe care le poți face pentru a te asigura că oamenii sunt prezenți atât fizic cât și psihic alături de tine și mesajul tău.

Nădăjduiesc că ai înțeles faptul că nu este suficient să ai o pregătire titanică pentru subiectul despre care vorbești ci trebuie să fi și un maestru al aranjării informațiilor astfel încât auditoriul să stea pe marginea scaunelor sorbindu-ți cuvintele pe întreaga durată a discursului tău.

Pentru impactul mesajului tău!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s