2014 la raport! (partea 1/3)

George Bernard Shaw spunea: Cum ar fi să facem un tribunal în care fiecare om să fie obligat să vină an de an să dea un motiv pentru care să fie lăsat să trăiască și anul următor.

Vi-i imaginați pe toți pierde-vară? Scărpinându-se în cap încercând să găsească un motiv plauzibil.

  • Judecătorul:Tu ce faci?
  • Omul: Păi, eu beau câte puțin.
  • Judecătorul: Cu ce contribui tu în viață?
  • Omul: Păi … merg la muncă zilnic.
  • Judecătorul: Nu, nu înțelegi. Ce diferență faci tu în universul acesta? De ce să te mai lăsăm să ocupi spațiul aici și anul viitor?
  • Omul: ăăă … pot reveni altădată cu răspunsul?

Pornind pe această notă, mă întreb și te provoc să îți faci timp în aceste ultime zile ale anului și să întocmești un raport, o concluzie, un sumar a anului care tocmai se încheie.

Au fost 363 de zile în care ai avut nenumărate oportunități să-ți construiești visele ori caracterul. După lecturarea acestui articol te încurajez să îți pui deoparte un timp special pentru revizuirea și raportul anului 2014.

Sunt sigur că nu îți place să fii mințit ori indus în eroare. Nimănui nu-i place acest lucru și tocmai de aceea trecând în revistă momentele și experiențele cheie, adunând și apoi trăgând linie, vei avea o imagine limpede a ceea ce a fost 2014 pentru tine.

Dacă în urmă cu un an ai scris pe vreo bucată de hârtie care-ți sunt obiectivele pentru 2014 te încurajez să o scoți pe masă. De acolo pornim.

… și acum o serie de întrebări la care te rog să răspunzi în scris:

  1. Ce ți-ai dorit să atingi în 2014? (poți pune răspunsurile unul sub altul)
  2. Ce ai atins din ceea ce ți-ai propus? (subliniază obiectivele atinse și pune la care au fost îndeplinite)
  3. Ce a rămas neîndeplinit? De ce? Aici începe să usture dacă ești sincer. Scrie totuși chiar dacă doare: delăsare și lipsa disciplinei, lipsa unui plan, te-ai răzgândit, renunțare în fața obstacolelor a criticii a descurajării altora și continuă răspunsurile.
  4. Care din obiectivele din 2014 neîndeplinite vrei să le portezi pe lista obiectivelor din 2015? (aici voi reveni cu un articol, la subiectul stabilirii obiectivelor)

Acum ai o imagine ceva mai limpede: ce ai vrut să faci vs ce ai făcut și de asemenea știi și de ce nu ai atins întreagă lista de obiective. (asta dacă nu cumva lista era scurtă ori cu obiective de gen: să mă trezesc în fiecare dimineață).

Îți pregătesc încă două secțiuni în care vom descoperi ce am făcut bine, care au fost momentele cheie și ce am câștigat în anul 2014. Numai în felul acesta ne putem așeza obiectivele pentru următorul an pe o temelie solidă.

Înțelepciune în tot ce întreprinzi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s